Muzička škola „Savo Balaban“ iz Prijedora organizuje seminar za studente, nastavnike i profesore koji će se održati od 15 – 17. decembra 2011. godine u Prijedoru. Seminar će voditi profesor Darko Karajić iz Beograda. Program i tematika seminara obuhvata obradu rane muzike iz perioda renesanse i baroka. Seminar nije ograničen na bilo koji odsjek posebno i ovim putem Vas pozivamo da nam se pridružite.

Program seminara:

  • 15. XII 2011. – Notacija i interpretacija rane muzike (10.00 – 14.00 prvi dio, 16.00 – 18.00 drugi dio – muzička škola „Savo Balaban“ Prijedor)
  • 16. XII 2011. – Koncert (Pozorište Prijedor – 20.00)
  • 17. XII 2011. – Muzika Johana Sebastijana Baha u obradi za gitaru (09.00 – 13.00 – muzička škola „Savo Balaban“ Prijedor)

 

Kotizacija za učešće na seminaru iznosi 40 KM.

Seminar je odobren od strane Ministarstva za kulturu i prosvjetu RS.

 

Darko Karajić je rođen 1964. godine u Šapcu. Prije studija, gitaru je učio kod Dušana Šaponje, Nadežde Kondić, Dušana Bogdanovića i Vere Ogrizović. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Ištvana Remera, a postdiplomske studije završio je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Vere Ogrizović, na temu Muzika za lautu Johana Sebastijana Baha u obradi za gitaru. Kao član ansambala Musica Antiqua, Ars Nova, Renesans i Studija za ranu muziku, nastupao je u svim značajnim koncertnim dvoranama, kao i na festivalima na prostorima bivše Jugoslavije, a takođe održao koncerte i u većini evropskih zemalja. Osim sa ansamblom Renesans, nastupao je kao solista i sa orkestrom Dušan Skovran, horom i orkestrom RTS-a, Beogradskom filharmonijom, orkestrom Beogradske opere, Beogradskom kameratom.

Učestvovao je u različitim muzičkim projektima, stilski šarolikim, od muzike inspirisane etno zvukom, muzike srednjeg vijeka, renesanse i baroka, do muzike za film, a rezultat svega toga je veliki broj diskografskih izdanja. Docent je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Od 1994. u Muzičkoj školi Josip Slavenski predaje lautu na Odsjeku za ranu muziku, a od 2007. godine je predavač i na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Autor je zbirke Muzika Johana Sebastijana Baha u obradi za gitaru koja je štampana 2006. godine u izdanju Centra za ranu muziku Renesans. Od 1992. godine pa do sada učenici iz njegove klase su osvojili ukupno 145 nagrada na takmičenjima, kako domaćim, tako i svjetskim i to: 20 specijalnih, 57 prvih, 57 drugih, 25 trećih, a 30 njegovih učenika nastavili su studije gitare i laute. Pokretač je nastave laute na Odsjeku za ranu muziku u nižoj i srednjoj muzičkoj školi. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije, Jugoslovenske asocijacije klasičnih gitarista, Udruženja lautista Londona.